Tidligere rejseberetninger

ICOMs generalkonference i Wien august 2007 og CIMCIM møde

Det årlige møde i International Committee for Museums and Collections of Musical Instruments (CIMCIM) havde denne gang to hovedtemaer: Instruments owned by famous musicians and celebrities: what can they tell us? og Documenting musical instrument collections.

Mødets første to dage, 20.-21. august, fandt sted i Sammlung alter Musikinstrumente i Kunsthistorisches Museum, hvor samlingens direktør og CIMCIM-mødets lokale arrangør, Rudolf Hopfner, var vært. Mødet fandt sted i selve udstillingen, som dannede en fornem ramme om de i alt ni indlæg med relation til temaet Instruments owned by famous musicians and celebrities: what can they tell us? og tre indlæg om Documenting musical instrument collections. Også CIMCIM’s årlige generalforsamling afholdtes i Sammlung alter Musikinstrumente.

Mandag aften den 20. august havde Sammlung alter Musikinstrumente arrangeret en koncert for CIMCIM-deltagerne i museets Marmorhal. Koncerten bød på en enestående mulighed for at høre to historiske violiner, som tidligere har været ejet og spillet af henholdsvis Leopold Mozart (W.A. Mozarts far) og violinisten Yehudi Menuhin, samt et flygel – bygget af Conrad Graf, Wien – som tidligere har tilhørt såvel Clara Schumann som Kejser Franz Joseph.

Onsdag den 22. august lagde Technisches Museum Wien hus til de resterende ni indlæg vedrørende temaet Documenting musical instrument collections. Også her fandt mødet sted i selve udstillingen. Onsdagens værter var Peter Donnhauser og Ingrid Prucha. Foruden konferenceindlæg bød dagen på en praktisk demonstration af flere af samlingens mekaniske instrumenter samt en enestående koncert for phonola og pianola (to såkaldt selvspillende klaverer) foruden det sjældent hørte Neo-Bechtein flygel.

Torsdag den 23. august var der arrangeret ekskursion til Rohrau, hvor CIMCIM-gruppen først besøgte Joseph Haydns fødested og hørte et koncertprogram med musik af Haydn og Ignaz Josef Pleyel spillet på et usigneret historisk flygel fra slutningen af 1700-tallet. Herefter besøgte gruppen Schloss Rohrau og den fornemme Harrach-samling, hvor malerier med musikmotiver var genstand for en omvisning. Ekskursionen fortsatte til Eisenstadt, hvor gruppen fik en omvisning i Haydn-Haus efterfulgt af en koncert med musik af Haydn og Carl Philipp Emanuel Bach fremført på museets flygel bygget af Anton Walter i Wien o. 1782.

Min egen deltagelse i mødet omfattede i min egenskab af CIMCIM’s vicepræsident deltagelse i en række bestyrelses- og andre møder i gruppen – herunder planlægning af kommende årsmøder – foruden deltagelse i plenummøderne i ICOM søndag den 19. og fredag den 24. august.

Lisbet Torp, CIMCIM bestyrelsesmedlem