Tidligere rejseberetninger

ICOMs generalkonference og årsmøde i ICFA, august 2007

ICFA’s møde havde som tema: Fine Art Collections and the Role of the Curator – Historical Perspective and Contemporary Practice, og på mødets første dag, mandag den 20. august, blev der i Bassano salen på Kunsthistorisches Museum afholdt 8 foredrag om dette emne. Selv forelæste jeg om emnet: Thorvaldsens Museum. A museum without curators or testing the Eternity. I foredraget gjorde jeg rede for de oprindelige intentioner for Thorvaldsens Museum og den kendsgerning, at man ikke havde forestillet sig at museet skulle ændres nogensinde. Hvad skete der når historien overhalede museets permanens og hvordan forholder vi os idag til det. Senere samme dag om aftenen var der reception på Liechtenstein Palæet og en række omvisninger for de forskellige ICOM grupper.

Tirsdag den 21. august blev brugt til ekskursioner med faglige introduktioner til Belvedere Slottet i Wien, til Kunsthistorisches Museum i Wien, til Augustinerklostret Stift Klosterneuburg udenfor Wien og til det nybyggede kunstmuseum for en meget stor privatsamling, Kunstsammlung Essl også i Klosterneuburg.

Onsdag den 22. august var der ekskursion til Schloss Rohrau ca. 50 km øst for Wien, hvor det især var slægten Harrachs store kunstsamlinger, der skulle besigtiges og senere fortsatte ICFA gruppen til Schloss Hoff (tidligere sommerresidens for Prins Eugen af Savoien) ganske tæt ved den østrigske grænse mod Slovakiet.

Torsdag den 23. august var der gennemvandring af det nye museumsquartier i Wien (især Leopold Museet og Ludwig samlingerne) samt besigtigelse af museumsmarkedet i ICOM centret. Fredag den 24. august fornyede studier i Kunsthistorisches Museum og hjemrejse samme eftermiddag.

Alt i alt en uhyre udbytterig og netværksskabende rejse. Indimellem afholdt vi board meetings i ICFA’s bestyrelse, hvor næste års årsmøde blev planlagt m.v.

Stig Miss, ICFA bestyrelsesmedlem
Direktør, Thorvaldsens Museum