Tidligere rejseberetninger

ICOM Costume Committees møde, Santiago, Chile, 6-10 oktober 2008

For første gang skulle Costume Committee mødes i Sydamerika. Efter flere års tilløb og forberedelse blev dette meget vellykkede møde afviklet i oktober. Trods det, at kun få af komiteens 250 medlemmer kommer fra Sydamerika, lykkedes det vores trofaste medlem fra Santiago, tekstilkonservator Isabel Alvarado, at arrangere et fremragende møde. Det blev afholdt med god støtte fra Isabels arbejdsplads, Museo Histórico Nacional, der bl.a. var vært for en storslået dragtudstillingsåbning og reception under en lun forårshimmel den første aften.

Der var meget bevidst forsøgt at holde mødets udgifter nede for at kompensere for de øgede rejseudgifter mødedeltagerne ville få. Blandt andet kunne det lade sig gøre ved at kombinere ICOM mødet med et møde hos den eneste forening i hele Sydamerika for dragthistorikere og tekstilkonservatorer. Den er opstået i Santiago for 20 år siden, blandt andet ved Isabel Alvarados indsats.

Fordelene ved det kombinerede møde var flere – ikke alene var det muligt at holde mødeomkostningerne ned, men da mødet blev simultantolket. Engelsk er ikke så udbredt i Sydamerika som vi er vant til i Europa, og det var derfor altafgørende, at foredragene blev tolket til og fra spansk. Uden tolkning ville de fleste af vores spansk-talende kolleger ikke have deltaget. Mange museer støttede mødet, ikke alene ved at være vært for diverse møder og receptioner, men også med kontant og moralsk opbakning. Det var tydeligt, at man var stolt over, at en gruppe internationale dragteksperter var kommet til Santiago.

Et nyt tiltag ved dette møde var et arrangement med frivillige medlemmer fra flere lande, der præsenterede deres arbejde med historiske dragter, primært for universitets-studerende. Den amerikanske ambassade bidrog med midler til simultantolkning, og den danske ambassade bidrog med te og kager til en fin eftermiddag. Komiteens medlemmer skænkede bøger og kataloger, der blev solgt til fordel for en dragtkonserverings-opgave, som ellers ikke kunne gennemføres. Det var komiteens ønske om at bidrage konkret til et projekt i værtslandet, der således blev gennemført for første gang. Indtægten på ca. dkr. 10.000 rækker langt til en endnu ikke specificeret opgave.

På førstedagen præsenterede en række chilenske historikere os for chilenske dragtsamlinger og -historie, inklusiv mode- og tekstilindustrierne. Efter flere museumsbesøg begyndte den specielle chilenske mode at blive mere tydelig for de af os langt væk fra havde haft kendskab til. Der var arrangeret omvisninger og besøg på den meget nye og meget eksklusive Museo de la Moda, Museo Histórico Nacional, Museum of Fine Arts, Museo Chileno de Arte Precolombino, Cathedral Museum, Cultural Centre of La Moneda og en afsluttende festaften med balletten Carmen ved byens Teatro Municipal. Forhåbentlig bliver foredragene samlet i artikelform på en “Proceedings” CD, der udsendes til komiteens medlemmer.

Mødets tema var “Colonial fashion – what happens to fashion when it travels?”. Temaet blev fulgt op med flere foredrag der knyttede sig til chilensk mode: import af alpacastoffer til Bradford, England til storproduktion i slutningen af det 19. årh., og den vellykkede og massive marketing af Christian Diors kjoler til sydamerikanske kvinder. Andre foredrag handlede om skohistorien i Australiens første 100 år som koloni, samt fangedragterne også i kolonien Australien, jødiske iraki-kvinders klædedragt i Calcutta omkring 1900, osmanniske tekstiler 15.-19. årh., britiske kvinders medbragte garderober til Indien 1880-1939, den skotske kilts værdi som eksportvare og mange andre.

På det årlige general meeting blev komiteens nye hjemmeside: costume-committee.org præsenteret live; her kommer rapporter om det afholdte møde, såvel som oplysninger om kommende møder, ressourcer og aktiviteter. En “members’ side” med log-in indeholder bl.a. medlemslisten, så komiteens medlemmer igen får adgang til hinandens kontaktinformation. Siden 2001 har det nemlig været forbudt at publicere medlemslisten pga. de strenge persondata-beskyttelseslove, der findes i Frankrig, ICOMs hjem, og den manglende mulighed for at finde frem til hinanden på e-mail har været et endda meget stort problem i komiteen.

En 4-dages post-conference bustur, som de fleste af mødets 65 deltagere meldte sig til, bragt os rundt til vindistriktet i Central Valley, lokalmuseer i Santa Cruz, Hacienda del Carmen del Huique, Colchagua og Curepto; Museo Andino som er betalt ved overskuddet fra en gammel vinproduktion (og iflg. rygter også våbenhandel), og en overdådig, restaureret hacienda fra 1700-tallet som fungerer som bolig for en afgået museumsdirektør. Desuden besøgte vi én af Pablo Nerudas boliger ved Stillehavets kyst, spabadene ved Cauquenes i bjergene, solkysten ved Vina del Mar, og en alpaca- og mandelfarm. Chile, der blev uafhængig i 1810, viser stor arbejdsomhed og iver efter at måle sig med de store, omend vi hørte mange gange at “chilenere ikke var vant til at gå på museum for at lære om landets historie”. Museernes initiativer viste sig klart i mange fine tiltag, ikke mindst i viljen til at inddrage dragtsamlingerne – og den traditionelle dragt og tekstilproduktion, der stadig dyrkes enkelte steder i landet – i fortælling af landets historie.

Katia Johansen, Costume Committee bestyrelsesmedlem, formand
Rosenborg Slot